Verschillende systemen

Hieronder vind je een korte samenvatting van alle (meest gangbare) draagsystemen.

Rebare doek

Deze lange doek van rekbaar stof (meestal katoen, soms een “blend” van meerdere materialen) word vaak gebruikt in de de eerste 3 maanden. De rekbare doek kan vooraf worden geknoopt om naderhand het kindje er in te zetten. Veel ouders vinden dit een veilig gevoel; alles zit al vast voordat hun kind er in gaat. Door de rekbaarheid van de stof zal het gewicht dat in de rekbare doek wordt gedragen sneller gaan “hangen”, vaak wordt dit als minder prettig ervaren en stoppen ouders met het dragen, of zij stappen over naar een ander systeem.

Geweven doek

Geweven doeken bestaan in alle kleuren van de regenboog en in de meest gekke materiaal samenstellingen. Katoen is het meest gangbare materiaal en is prima om mee te dragen. Draagdoeken zijn op een speciale manier geweven, waardoor niet zomaar iedere lap katoen geschikt is om mee te dragen. Dit is een aandachtspunt bij het uitzoeken van een doek. Een andere “blend” dan 100% katoen, ieder materiaal heeft unieke eigenschappen waardoor het dragen ermee een heel andere ervaring geeft. Het is een kwestie van proberen wat voor jezelf werkt. Maar nogmaals, 100% is hartstikke prima! Verder is de geweven draagdoek in verschillende maten te verkrijgen. Vanaf maat 2 tot en met maat 8 (in enkele gevallen worden er nog kortere of langere doeken gefabriceerd, dit is echter zeer uitzonderlijk. Maat 2 meet ongeveer 260 centimeter, maat 8 meet er ongeveer 560 centimeter. De meest gangbare maten zijn 5, 6 en 7. Welke maat voor jou geschikt is, is afhankelijk van je postuur. Met de geweven doek kun je dragen vanaf de geboorte net zolang totdat het niet meer fijn is voor ouder of kind.

Ringsling

Een ringsling is een korte geweven doek die bedoeld is om mee op de heup te dragen. Aan een ringsling zitten, zoals de naam al doet vermoeden, ringen. (let op! Niet iedere ring is zomaar geschikt om voor een ringsling te gebruiken.) De ringsling draag je asymmetrisch en door de ringen is een knoop leggen niet nodig. Doordat je de doek als het ware opsluit in de ringen dit hij vast. De ringsling kun je gebruiken totdat het niet meer prettig voelt. Er zijn filmpjes en er is uitleg waarin een ringsling gebruikt word om een pasgeboren baby te dragen. Ik zou dit zelf echter pas doen als het kindje in elk geval het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden.

Meitai

Een meitai heeft een vast rugpand met een heupband en schouderbanden die je nog moet knopen. De handigheid van een draagzak, maar het gevoel van knopen. Het nadeel van een meitai is dat deze aan een maat gebonden is. Je werkt met een bestaand zitje, waardoor je kindje of overspreid kan zitten, of niet meer van knie tot knie ondersteund wordt. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een mei tai.

SSC (soft structured carrier)/draagzak

Een SSC heeft een soepel rugpand om optimaal tot een ergonomische houding te kunnen komen. In plaats van knoppen klik je een SSC vast, dit gemakkelijk voor even vlug. Het nadeel van een SSC is dat deze maatgebonden is, net als bij een meitai. Een SSC gaat lang niet zo lang mee als een draagdoek (welke altijd past). Bij een ssc is het belangrijk om te gaan passen. Er zijn zoveel opties, en zoveel verschillende merken. Wat voor de een lekker zit, kan door de ander als vervelend worden ervaren. Er is een te groot scala aan verschillende merken en opties om hier een opsomming van te maken. Ik kan je voor de opties wel verwijzen naar de pagina “wrap conversions”, daar staan voorbeelden van ssc's die ik gemaakt heb, ook met close-ups van opties.

Onbuhimo

Een onbuhimo lijkt op een SSC of een meitai, alleen heeft de onbuhimo geen heupband. Dit kan als zeer prettig worden ervaren. Je hebt hem snel om, en er is geen heupband die in je buik snijd of drukt. Een onbuhimo bestaat er in twee varianten. De eerste variant is er een met lange schouderbanden van doekstof. Onder aan het rugpand zitten ringen waar je de schouderbanden doorheen haalt. Zo heb je gelijk een zitje en ben je klaar om te gaan. De tweede variant is er 1 met gespen, zoals de ssc. Deze wordt gebruikt zoals een rugzak, meer is het niet. Erg handig dus als kindjes groter worden vaak op en af willen. Een onbuhimo is bedoeld om op de rug te dragen en te gebruiken vanaf het moment dat je kindje zelf kan gaan staan.